Geçtiğimiz günlerde Las Vegas’ta “Best Quality Leadership Award 2018” ödülünü alan Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’la yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Academic Hospital ve rektörlük görevini yürüttüğü İstanbul Kent Üniversitesi’ni konuştuk. Prof.Dr. Kavak hem bireysel olarak hem de Academic Hospital’le aldığı ödülleri anlattı. 2018 değerlendirmesini yaptı ve 2019’dan beklentilerini www.cemiyetbursa.com’la paylaştı. Adı, iş dünyası ve tıp alanında başarıyla birlikte anılan Prof.Dr. Zehra Neşe Kavak, Amerika dönüşü ayağının tozuyla sorularımızı yanıtladı.
Zehra Hanım, yıl sonu yaklaşıyor. Bu aralar neler yapıyorsunuz?
Adettendir, her yeni yıl öncesi geçen yılın muhasebesi yapar, program hedeflerimizi tutturup tutturamadığımıza bakarız. Bize umut ve sürprizler vaat eden, bilinmezliklerle ve fırsatlarlarla dolu yeni bir yılı karşılarken böyle bir muhasebe, eğer varsa geride bırakılan hatalara düşmemek için yararlıdır, gereklidir. Kendi adıma ve yönetim kurulu başkanlığını yaptığım Academic Hospital adına verimli bir yıl geçirdiğimizi, 2018 hamleleriyle sağlıkta kalite çıtasını biraz daha yukarılara taşıdığımızı söyleyebilirim.
Academic Hospital’ı diğer hastanelerden farklılaştıran neler var?
Academic Hospital’ın en önemli özelliği bir “hoca hastanesi” olması. Bu özelliğini her yıl yeni uzman hocalarla takviye eden hastanemiz, bu yıl aramıza katılan çalışma arkadaşlarımızla birlikte daha güçlendi. Adına ve iddiasına daha yaraşır bir hastane haline geldi. Hasta ve hastane memnuniyetini temel çalışma ilkesi olarak belirleyen hastanemiz bugün artık 7/24 hizmet veren, konaklama anlamında A plus kalite hizmeti veren işletmecilik anlayışıyla yönetiliyor. Bununla ilgili geri dönüşleri hem hastalardan hem de hasta yakınlarından almak bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Bu titizliğimizin ödülünü de gerek ulusal gerekse uluslar arası ödüllerle fazlasıyla aldığımızı söyleyebilirim.
Neredeyse her yıl birden fazla ödül alıyorsunuz. Bunlardan bazıları da dünya çapında ödüller. Bunlardan bahseder misiniz?
2016 yılında, EBA tarafından verilen “En İyi Hastane Yöneticisi” ödülünü, daha önce de Hindistan’da Dünya Kadın Liderlik kongresinde Süper Başarılı Kadın Ödülü’nü almıştım. Oxford kökenli bir kuruluş olan Europe Business Assembly (EBA) tarafından verilen ”En iyi hastane” ödülüyle sağlıkta kalite anlamında çıtayı oldukça yükseltmiş olduk. Her yıl Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Avrupa İş Meclisi tarafından verilen bu ödülün başlıca kriterini kalite ve mükemmeliyet oluşturuyor. Tabi Londra bize bu ödülü verirken sadece akademik yapılanmamıza değil, Harvard Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğine ve otelcilik hizmetlerinin çok üstün seviyede olması gibi kriterlere, saygınlığa vs. bu tür kriterlere vermiş oldu. Nitekim yaratmış olduğumuz fark yurt içinde de takdir gördü ve 2108’in ilk ayında, Eshab-ı Kehf Vakıf Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından verilen “Yılın Sağlık Ödülü”ne hastanemiz layık görüldü.
Ve son olarak Amerika’da aldığınız özel ödül de var.
Yıl bitmeden verilen yeni bir ödülle birlikte ülkemiz adına yeniden gururlandık, mutlu olduk. Uluslararası alanda da adından söz ettiren hastanemiz, “Best Quality Leadership Award 2018” ödülüne layık görüldü. 10 Aralık’ta Las Vegas-Amerika’da Ceasars Palace Hotel’de düzenlenen bir törenle ödülü hepimiz adına kabul etmenin mutlu gururunu yaşadım. Hastane olarak hep fark yaratarak ve üstüne koyarak geldik. Çalışmalarımızı yürütürken tek bir alanla yetinmeyip başka ne yapabiliriz sorusunu sorduk. Bu arayışlar bizi Kent Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarına götürdü.
Aynı zamanda eğitim alanında da önemli bir görev yürütüyorsunuz. Biraz bahseder misiniz?
Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı ve daha birçok kimliğimin olmasının yanı sıra İstanbul Kent Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak da görev yapıyorum. İstanbul Kent Üniversitesi, Academic Hospital gibi kendi alanında fark yaratan bir özelliğe sahip; kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık yapan bir üniversite. Kurucu rektör olarak görev üstlendiğim üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığını, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz yapıyor; 7 kişilik mütevelli heyetinin 6’sı kadınlardan oluşuyor.
Özellikle kız öğrencilere bir ayrıcalık tanıdığınızı biliyoruz.
Kız öğrencilerin eğitim hayatına yeterince katılamamasından, meslek sahibi olamamasından, uzmanlaşamamasından ve hayattan geri kalmalarından rahatsızlık duyduğumuz için, eğitim hayatlarında yardımcı olmak amacıyla kız öğrencilere %50 burs desteği veriyoruz. Yanı sıra, ilk 5 tercihlerini İstanbul Kent Üniversitesi’nden yana kullanmaları halinde, +%30 Tercih Bursu ile destekliyoruz. Öğrencilerimiz bizim geleceğimiz, onlar için ne yapsak azdır. Sağlık ve eğitim alanında çalışmalarımızı yeni yılda da sürdürmeye devam edeceğiz.
Yeni yıldan neler bekliyorsunuz?
2019 yeni başlangıçlar, yeni umutlar demek. Bu inançla ve umutla “merhaba” diyoruz. Ülkemizde ve tüm dünyada barışın, sevginin ve kardeşliğin hakim olması en büyük arzumuzdur. Sağlık ve mutluluk hep sizinle olsun. Sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın.
Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak kimdir?
Kısaca bahsetmek gerekirse; Prof. Dr. Kavak, 38 yaşında profesör ve anabilim dalı başkanı oldu. Uluslararası Perinatoloji Akademisi üyesi olan Prof. Dr. Kavak, bir dönem Dünya Perinatoloji (Gebelik Bilimi) Derneği Yönetim Kurulu görevini de icra etti. Albert Einstein tarafından kurulan Dünya Bilim ve Sanat Akademisi’nin mütevelli heyetinde de yer alan Prof. Dr. Kavak, Hindistan’da yapılan Dünya Kadın Liderlik Kongresi’nde Süper Başarılı Kadın Ödülü’nü aldı. Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Kavak şu anda İstanbul Kent Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak görev yapıyor.