Fotoğraf sanatçısı Faik Kaplan’ın üç yıldır üzerinde çalıştığı, 3 belgesel film, 2 kısa film ve 10 fotoğraftan oluşan “EngelİZ” adlı sosyal sorumluluk projesi, Uğur Mumcu Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu.
Bursalı fotoğraf sanatçısı Faik Kaplan, büyük ses getiren, “Çocuk Gelinler” ve ‘Ölüm Bizi Ayırana Kadar’ kısa film ve fotoğraf projelerinin ardından, üç yıldır üzerinde çalıştığı, “EngelİZ” adlı sosyal sorumluluk projesini tamamladı. 3 belgesel film, 2 kısa film ve 10 fotoğraftan oluşan proje Uğur Mumcu Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu. Çalışmalarını yazdığı bir manifesto çerçevesinde hazırladığını açıklayan Kaplan, gazetede gördüğü bir haber üzerine çalışmalarını bu yönde şekillendirdiğini belirtti. Faik Kaplan, “Engelliye, bir belediyenin, sosyal sorumluluk adı altında tekerlekli sandalyeyi kurdele keserek törenle verdiğini okuyunca, engelli vatandaşın bundan duyduğu rahatsızlığı fark etmiştim. İşte o anda yapılan iyiliğin şova dönüşmesinin engellileri ne kadar rahatsız ettiğini ayrımsadım. Bu alanda farkındalık yaratma amacıyla, asıl engelin fiziksel eksiklerin değil, bizlerin ön yargılı yaklaşımların olduğu, bunu geniş kitlelere anlatmak gerektiği ortaya çıktı. Bu sonuç; ‘EngelİZ’projesinin de fitilini ateşledi” dedi.
Asıl engel biziz
Faik Kaplan açıklamalarına şöyle devam etti; “Bir yıl ön hazırlık aşaması sonrasında projede konu edilecek engelli bireylerle bire bir görüşmeler yapıp, projenin detaylarını anlattım, fikirlerini değerlendirdim ki onların düşünceleri benim için çok önemliydi. An geldi onlara misafir gittim, yaşantılarına ortak oldum; kendi yaşam alanlarında hiçbir engel yaşamadıklarını, tüm yaşam kalitelerini kendi ihtiyaçları doğrultusunda sorunsuz karşıladıklarına bizzat tanık oldum. Ama bu yaşam alanının dışına çıktıklarında ise bizim, yani kendilerini sağlam ve kusursuz zanneden diğer insanların, farkın varmadan çıkardıkları engellerle boğuşmak durumunda kaldıklarını gördüm.”
Duayenlere ödül
“İşte bu aşamada, asıl engelin bizler olduğunu fark ederek bunun anlatılması gerektiğine bir kez daha inandım. Bu aşamada yol arkadaşlarım, Görüntü Yönetmeni Ufuk Kıray ve Fotoğraf Yönetmeni Leyla Emektar ve Uzman Psikolog Saliha Türksöz Kaplan ile birlikte kolları sıvadık. Ve görüştüğüm engelli bireyler arasında, sosyal ve kültürel yaşamları farklı, mücadeleleriyle örnek olabilecek üç ayrı kısa belgesel çektik.” Uğur Mumcu Sahnesi’ndeki özel geceye çok sayıda davetli katıldı. Faik Kaplan konuşmasının ardından projeye destek olan kişi ve kurumların ardından fotoğraf sanatına katkılarından ötürü İbrahim Zaman, Güler Ertan, Ozan Sağdıç ve Necla Orhan’a teşekkür plaketi verdi.